EKSAMEN PHILOSOPHICUM

 
 
Innhold

Emnet gir en første introduksjon til sentrale vitenskapsteoretiske problemstillinger, særlig innen det samfunnsvitenskapelige og humanistiske fagfeltet. Emnet er todelt. Den ene delen konsentrerer seg om ulike metoder, begrunnelsesmåter og typer av forklaringer som benyttes i samfunns- og humanvitenskapene. Det gis også en elementær innføring i logikk. Den andre delen tar opp forholdet mellom vitenskap og samfunn, og ulike samfunnsmessige og etiske krav som kan stilles til vitenskap generelt og til human- og samfunnsvitenskapene spesielt. Ulike måter å legitimere vitenskap på tematiseres gjennom en historisk innfallsvinkel, og sentrale forskningsetiske problemstillinger vil bli drøftet. Emnet gir studentene anledning til refleksjon over formålet med å studere, og skal også gi en innføring i relevante faglige hjelpemidler, blant annet gjennom et eget kurs i regi av Universitetsbiblioteket.

Undervisningsform

Undervisningen består av forelesninger og individuelt og gruppebasert arbeid i digitalt klasserom. Forelesningene har som formål å gi oversiktskunnskap. I tillegg har studentene tilgang til et audiovisuelt bibliotek i vitenskapsteori.

Arbeidet i digitalt klasserom skal gi rom for fordypning og kritisk refleksjon over spørsmål som blir behandlet i forelesningene, lærebøkene og originaltekstene. Det forutsetter høy grad av studentaktivitet og krever selvstendighet. Studentene diskuterer og besvarer ukentlig et oppgavesett med obligatoriske arbeidsoppgaver. Det stilles som arbeidskrav at 60 % av oppgavesettene er besvart og godkjent. Noen av besvarelsene skal leveres som gruppearbeid i form av skriftlig diskusjon. For at seminarene skal fungere og studentene ha best mulig utbytte av arbeidet i klasserommet er forberedelse nødvendig.

Undervisningen strekker seg gjennom hele semesteret. Det vil imidlertid være undervisningsopphold i en del av prosjektperioden og sluttvurderingsperioden

Eksamensform
For å kunne fremstille seg til eksamen må arbeidskravene være oppfylt. Det vil si at 60 % av arbeidsoppgavene er besvart og godkjent samt at en har møtt til én oppgaveveiledning. Grunnlag for vurderingen er en mappe bestående av - to mindre skriftlige innleveringer, hver på ca 3 sider. Disse er besvarelser av gitte oppgaver knyttet til disiplinene i fellespensum, - en hjemmeoppgave på ca 5 sider, knyttet til ett av de valgfrie fordypningsemnene.

For få å bestått karakter må hver av de tre delene være godkjent.

I hjemmeoppgaven skal studentene vise at de kan relatere aktuelle problemstillinger til pensum. Studentene kan enten selv formulere oppgavens problemstilling på bakgrunn av det valgte fordypningsemnet, eller velge fra en oppgavemeny. Oppgaveprosjektet fastsettes i samråd med veileder, som skal godkjenne prosjektet senest 14 dager før innleveringsfrist. Studentene har rett til to veiledninger i løpet av skriveperioden, og minst én er obligatorisk. Studentene velger selv om de ønsker å skrive hjemmeoppgave alene eller sammen med inntil to andre. En individuell oppgave skal være på ca 5 normalsider. Ved gruppearbeid med to studenter bør oppgaven være 8-10 sider, med tre personer 12-15 sider.

Det benyttes en karakterskala som går fra A-F der F er ikke bestått. Det gis én samlet karakter for alle delene som inngår i mappen. Ved karakteren F kan kandidaten ta med seg godkjente arbeidskrav og de godkjente elementene i mappen til kontinuasjonseksamen påfølgende semester.

For øvrig vises det til "Forskrift for eksamener ved Universitetet i Tromsø".
 

 

 
Fagansvarlig
Universitetet i Tromsø

Studiepoeng
10 studiepoeng

Studiested
nettbasert

Oppstart
5 januar 2009

Søknadsfrist
1 desember 2008

Søknad sendes til
Universitetet i Tromsø
Forsknings- og studieavdelinga
9037 Tromsø

Studiekode
FIL - 0702

Pris
max. 5000.-

 
     

SAMARBEIDSPARTNERE