EXAMEN FACULTATUM - NETTBASERT - avsluttet 2010

 
 
Innhold

Emnet gir en første introduksjon til sentrale vitenskapsteoretiske problemstillinger, særlig innen det samfunnsvitenskapelige og humanistiske fagfeltet.

Emnet er todelt. Den ene delen konsentrerer seg om ulike metoder, begrunnelsesmåter og typer av forklaringer som benyttes i samfunns- og humanvitenskapene. Det gis også en elementær innføring i logikk. Den andre delen gir en innføring i samfunnsfagenes historie og drøfter ulike samfunnsvitenskapelige tenkemåter. Emnet tar opp forholdet mellom vitenskap og samfunn, og ulike samfunnsmessige og etiske krav som kan stilles til vitenskap generelt og til human- og samfunnsvitenskapene spesielt. Ulike måter å legitimere vitenskap på tematiseres gjennom en historisk innfallsvinkel, og sentrale forskningsetiske problemstillinger vil bli drøftet. Emnet gir studentene anledning til refleksjon over formålet med å studere, og skal også gi en innføring i relevante faglige hjelpemidler, blant annet gjennom et eget kurs i regi av Universitetsbiblioteket.

Mål: Etter bestått emne skal studentene har følgende læringsresultat:
Kunnskaper og forståelse
Gjennom deltakelse på emnet skal studentene
- utvikle oversikt over hovedproblemstillinger innenfor den vitenskapsteoretiske diskusjonen omkring humaniora og samfunnsvitenskap
- utvikle kunnskaper om samfunnsfagenes historie og ulike samfunnsvitenskapelige tenkemåter
- utvikle refleksjon over egen rolle som forvalter av vitenskapelig kunnskap.
Ferdigheter
Gjennom deltakelse på emnet skal studentene tilegne seg denmetodiske og vitenskapsteoretiskeelementærkompetansen som er nødvendig for videre studier.
Kompetanse: Emnet gir et godt grunnlag for videre studier.

Undervisnings- og eksamensspråk: Norsk.
 
Undervisningsform
Undervisningen består av forelesninger og individuelt og gruppebasert arbeid i digitalt klasserom. Forelesningene har som formål å gi oversiktskunnskap. I tillegg har studentene tilgang til et audiovisuelt bibliotek i vitenskapsteori.
Arbeidet i digitalt klasserom skal gi rom for fordypning og kritisk refleksjon over spørsmål som blir behandlet i forelesningene, lærebøkene og originaltekstene. Det forutsetter høy grad av studentaktivitet og krever selvstendighet.
Studentene diskuterer og besvarer ukentlig et oppgavesett med obligatoriske arbeidsoppgaver.
Noen av besvarelsene skal leveres som gruppearbeid i form av skriftlig diskusjon. For at seminarene skal fungere og studentene ha best mulig utbytte av arbeidet i klasserommet er forberedelse nødvendig.
Undervisningen strekker seg gjennom hele semesteret. Det vil imidlertid være undervisningsopphold i en del av prosjektperioden og sluttvurderingsperioden.

Eksamensform
For å kunne fremstille seg til eksamen må arbeidskravene være oppfylt.
Grunnlag for vurderingen er en mappe bestående av to skriftlige innleveringer, en mindre på omlag 4 sider, deretter en lengre på omlag 6 sider. Begge oppgavene er disiplinovergripende. Oppgavene blir vurdert under ett, og for å få bestått karakter må hver av de to delene være godkjent. Det benyttes en karakterskala som går fra A-F der F er ikke bestått. Det gis én samlet karakter for delene som inngår i mappen.

For øvrig vises det til "Forskrift for eksamener ved Universitetet i Tromsø".
Ved karakteren F kan kandidaten ta med seg godkjente arbeidskrav og de godkjente elementene i mappen til kontinuasjonseksamen påfølgende semester.

Arbeidskrav:
Studentene diskuterer og besvarer ukentlig et oppgavesett med obligatoriske arbeidsoppgaver. Det stilles som arbeidskrav at 60 % av oppgavesettene er besvart og godkjent.
Endelig eksamensdato kunngjøres ved oppslag på det enkelte fakultet primo mai for vårsemesteret og primo november for høstsemesteret.
 
Pensum: ca 450 sider
 
Pris:
Universitetet tilbyr emnene gratis, men det påløper en del merkostnad med desentralisert modell.
Deltakeravgift max kr 1000,00. Semesteravgift kommer i tillegg.
 
 
Fagansvarlig

Fagplan
Studiepoeng
10 studiepoeng

Studiested
Nord Troms - Nettbasert

Oppstart
januar 2010

Søknadsfrist
1 desember 2009

Søknad sendes til
Universitetet i Tromsø

Søknadsskjema
Er du førstegangssøker, bruk personnummeret.
Du får tilsendt pin-kode umiddelbart.

Studiekode
EXF-0712

 
     

SAMARBEIDSPARTNERE