RISIKO OG SIKKERHET I NATURBASERT TURISME OG FRILUFTSLIV

 
 
Kurset er praktisk rettet og tar utgangspunkt i deltakernes egne aktivitetsområder. Det passer for de som har ansvar som turleder, aktivitetsleder, lærere, bedriftsleder, og andre som organiserer turer i skog og fjell vinterstid, og som ønsker en praktisk tilnærming til risiko- og sikkerhetsvurderinger.
 
 
Bakgrunn
Naturbaserte aktiviteter innenfor reiseliv og turisme er i stadig økning. Flere og flere søker til norsk natur for opplevelser og aktiviteter, på sjø, land og i fjellet – og markedet ser ut til å øke.
Per 2010 finnes det ikke noen formelle krav til sertifisering eller kvalifisering av de som er veiledere / førere innenfor slike program, selv om kompetansen i mange tilfeller er til dels svært høy både formelt og praktisk. Det er heller ingen ting som tilsier at det vil bli innført krav, eller sertifiseringsordninger, som vil berøre aktørene som tilbyr aktiviteter i norsk natur.
Det finnes flere, ulike frivillige ordninger og sertifiseringer i Norge i dag mht reiseliv, turisme og friluftsliv. Deltakelse og/eller kvalifisering innenfor disse er frivillig for den enkelte aktør.
 
Det er likevel hevet over tvil at det finnes mange seriøse aktører, bedriftsnettverk, lærere og organisasjoner som ønsker å fokusere på ”krav” eller forutsetninger mht både kvalitet og sikkerhet. Det må sees i lys av vurderinger for omdømme for bedrift/region, markedsfordeler, kvalitetsfokus og ikke minst etiske vurderinger for den enkelte aktør i undervisning og virksomhet i markedet. Det er også knyttet en økonomisk og juridisk dimensjon til trygghet og sikkerhet, både mht tilbyder og forbruker.
 
Med dette som bakgrunn er det høyst relevant å fokusere på kurs og opplæring som øker forutsetningene for en trygg og sikker gjennomføring av aktiviteter og opplevelser i norsk natur, selv om dette ikke er hjemlet i formelle/offentlige krav.
 
 
Kompetanse og ferdigheter
Kurset skal bidra til å styrke disse forutsetningene gjennom både holdninger, analyse og praktiske innslag. Kurset gir ikke noen formell uttelling i form av studiepoeng eller sertifikat, men det utstedes et kursbevis som dokumenterer de tema og innslag som er gjennomgått. Dette kan være en viktig dokumentasjon for personer og bedrifter som vil dokumentere at man har ivaretatt viktige HMS- og internkontrollrutiner i sin praktiske virksomhet utendørs sett i forhold til egen virksomhet. Ved endt kurs får deltakerne en egen mal for bruk i egen virksomhet, som dokumenterer en systematisk holdning til vurdering av risiko.
 
Modulen er satt sammen ut i fra lokale/regionale geografiske forhold, med forutsetningen om ferdsel i skog, fjell, på vidde og islagte vann og vassdrag.
Det omhandler ikke alpine turer (toppturer, brevandring, fjellklatring o.l), da dette omfattes av egne, etablerte standarder og ordninger.
Med andre ord omtales her mer tradisjonell ferdsel i, og bruk av vinterlandet.
 
 
 
Målet er å styrke deltakernes forutsetninger for å vurdere sin egen virksomhet i forhold til sikkerhet og risiko, og derigjennom legge et grunnlag for trygge og sikre opplevelser.
 
Gjennom enkle verktøy, drøfting og analyse skal risikoaspektet ved egen og andres virksomhet vurderes reelt opp i mot konsekvens. Det skal igjen danne grunnlaget for f.eks valg av områder, utstyr, gjennomføring, vurderinger av ferdigheter osv.
 
Innhold
Kurset/seminaret har en varighet over tre dager, der følgende emner og tema inngår:
 
Dag 1
Dag 2
Dag 3
 
Introduksjon
Bakgrunn for seminaret
Forankring i deltakernes situasjon (kartlegging)
Bruk av verktøy for å analysere/vurdere risiko (analyse)
Gruppearbeid med Case: firma med naturbaserte opplevelser om vinteren
Evaluering og drøfting
Planlegging av egen tur, Dag 2
(turplan, kvalitetssikring, risikovurdering)
 
Litteratur:
- Div artikler om emnet
·                               - Risikoanalyse – teori og metode

·                                
ISBN10:
8251924464
·                                
ISBN13:
9788251924467
 
 
Gjennomføring av planlagt tur, samt tema om:
 
- Sikkerhet på vann og vassdrag
- Snø og skred
- Vær, værtegn, føre var
- Førstehjelp om vinteren
 
- Redning i snøskred
- Redning på is/vann/vassdrag
 
 
 
 
Litteratur:
- Div artikler om emnet
- Norsk Førstehjelpsråd
- Justisdepartementet’s modell for redningstjeneste i Norge
Evaluering av seminarets to første dager
 
Innpassing av verktøy og ferdigheter til egen virksomhet ved utarbeiding av egen handlingsplan for bedriftene / aktørene
 
Vurdering og bruk av hjelpemidler i friluftsliv og naturbasert turisme:
 
- Skredsøker, spade og søkestang
- SPOT satelittsender
- Satelittelefon
 
 
 
Litteratur:
- Div hjelpeskjema
- Handlingsplan bedrift
- Produktblad, -omtaler
 
Kurset er i sin egenart lagt opp i mot en praktisk tilnærming til deltakernes egen arbeidssituasjon og virksomhet / produkter, og det må hentes inn en del opplysninger i forkant om deltakerens virksomheter.
Kursdagene har en oppstart kl 09.00 fram til 16.00. Deretter kveldsøkt fra 18.00 til 22.00. Dag 3 avsluttes kl 16.00. Endelig valg av område (-er) gjøres når deltakere er klarlagt.
Ekstern kompetanse kjøpes inn til definerte moduler; førstehjelp/akuttmedisin. Andre fagpersoner kan trekkes inn ved avtaler.
 
 
Gjennomføring
Kurset/seminaret bør ha en maksimal gruppestørrelse på opp til 8 personer, minimum etter avtale med kursarrangør. Grupper større enn 8 personer kan gjennomføres samtidig, men da med flere veiledere fordelt på gruppene.  
 
Pris:
4500,-
 
Utstyr
Deltakere på kurset må ha med seg egen ryggsekk, klær og utstyr for å være ute hele dager i vintermiljø.
Videre bør man ha med seg
- spade
- søkestang
- elektronisk sender/mottaker for bruk i skred
- vindsekk
- førstehjelpsutstyr
- GPS
- kart og kompass
- mat og drikke.
 
Ved påmelding vil deltakerne få tilsendt komplett utstyrsliste og mer utfyllende informasjon.
 
Satelittelefon og satelittsender demonstreres og brukes på kurset, og ved behov kan en del skredustyr lånes ut.
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Ved spørsmål ring Ina Heiskel på Nord- Troms Studiesenter
 77 77 05 62
 
Ved påmelding send mail til
 
 
 
 
Fagansvarlig
Odd Rudberg
V/ Halti nasjonalparksenter

Oppstart
8 - 10 mars 2011

Søknadsfrist
Påmeldningsfrist:
Søndag 20. februar

Pris
4500,-

 
     

SAMARBEIDSPARTNERE