SAMISK KULTURKUNNSKAP - avsluttet 2010

 
 

Studiets innhold

Studiet gir en grunnleggende innføring i samisk kultur og samfunn i fortid og nåtid. Ved hjelp av samfunnsfaglige perspektiver gis en helhetlig forståelse av samisk kultur.  Historiske, arkeo­logiske og sosialantropologiske tilnærmingsmåter legges til grunn for diskusjoner omkring samisk samfunns- ­og kulturutvikling i et langtidsperspektiv.  Dermed belyses kul­turell variasjon i de samiske samfunn, samenes relasjoner til nabofolk, og koplingen til øvrig urfolks­tematikk. Studiets fem tematiske bolker er:

a) Forskningshistorie.

b) Sosial organisering, økonomi og bosetting.

c) Religion og kosmologi.

d) Rettighetsproblematikk og urfolksspørsmål.

e) Etnisitet og identitet.

 

Organisering av studiet

Samisk kulturkunnskap gir 30 studiepoeng og går over to semester med fem helgesamlinger. Dette betyr at studiet er tilpasset de som er i jobb, og innebærer at disse med små justeringer kan følge hele studieopplegget. Studiet er dessuten gratis, studentene trenger kun å dekke semesteravgift samt reise, opphold og pensumlitteratur. I tillegg til helgesamlinger i Tromsø, er to av samlingene lagt til innlands- og kystsamiske områder (Karasjok og Spildra).  På hver sin måte illustrerer disse områdene mangfoldet i samisk fortid og nåtid. Et annet særtrekk ved studiet er at alle de involverte faglærerne følger alle samlinger og all undervisning. I tilbakemeldingene fra studentene poengteres nettopp dette som særdeles viktig, fordi utbyttet av de faglige diskusjonene blir langt bedre.

 

Hvem kan studiet være relevant for?

Studiets målgruppe er alle som kommer i berøring med samiske spørsmål. Tilbudet er særlig relevant for lærere, helsearbeidere, journalister og offentlige ansatte som arbeider med samiske spørsmål og flerkulturelle kontekster.

Samisk kulturkunnskap er også aktuell som del av en lærerutdanning da alle studentene i den nasjonale grunnskolelærerutdanningen skal ha kunnskaper om samene som urfolk.

Samisk kulturkunnskap har blitt tilbudt i en rekke år og har blitt evaluert og videreutviklet jevnlig. Det er aktuelt for alle som har behov for å få mer kunnskap om samiske forhold enten i forbindelse med jobb eller i andre sammenhenger. Vi anbefaler derfor studiet til alle som har ønske om økt kompetanse om samiske spørsmål.

 

 
Fagansvarlig
Universitetet i Tromsø

Fagplan
Studiepoeng
30 studiepoeng

Studiested
Samlingsbasert i Tromsø,
Spildra og Karasjok

Oppstart
September 2010

Søknadsfrist
1 juni

Søknad sendes til
Universitetet i Tromsø

Søknadsskjema
Studiekode
SVF-6001

 
     

SAMARBEIDSPARTNERE