Vivatkurs - førstehjelp ved selvmordsfare

Rundt 600 mennesker tar sitt eget liv i Norge hvert år, betydelig flere enn antall trafikkdrepte. I tillegg er det mange flere som gjør forsøk på selvmord eller har tanker om dette.
Skal vi forebygge selvmord, viser forskningen at vi må utdanne mange hjelpere som kan identifisere mennesker i selvmordsfare.
Disse hjelperne må vite hvordan de bør gripe inn og hva som trengs for å gi mennesker umiddelbar beskyttelse og videre hjelp. VIVAT er et av Helsedirektoratets selvmordsforebyggende tiltak.
 
Vi har alle et ansvar for å hjelpe når kriser rammer medmennesker. Førstehjelp ved selvmords¬fare kan sammenlignes med akutt hjelp, for eksempel ved trafikkulykker. Det er en måte å redde liv på. Det er viktig at den som først kommer i kontakt med en person i selvmordsfare, kan hjelpe.
 
Innhold
Kurset inneholder forelesninger, filmer, diskusjoner, erfaringsutveksling og praktiske øvelser. Kunnskap og holdninger vektlegges sammen med innlæring av ferdigheter. Ressurser i lokalmiljøet, samt samhandling mellom ulike etater og fagmiljøer, behandles også.
 
Hva får du ut av kurset?
• Bli mer lydhør overfor personer i selvmordsfare
• Stille direkte spørsmål om selvmordstanker
• Hjelpe personer i selvmordsfare til å snakke om det som er vanskelig
• Gjøre en vurdering av selvmordsfaren
• Lage og iverksette en plan, hvor målet er å berge liv
• Bruke lokale ressurser i krisehjelp
 
Praktisk informasjon:
Kurset Førstehjelp ved selvmordsfare et er intensivt, tverrfaglig kurs over to dager. Kurset er i utgangspunktet et tilbud til ungdomsarbeidere og ansatte ved ungdomsklubber i Nord-Troms, men har åpne plasser til andre deltakere. (NB: begrenset antall plasser)
Tid: 17.-18.februar, klokken 08.30-1600 begge dagene.
Sted: Nordreisa Asvo, 9151 Storslett. Vi bruker 2.etasje.
Pris: gratis for ungdomsarbeidere i Nord-Troms kommunene (inntil 3 per kommune), eksterne deltakere må betale kursavgift på kr 1000.
Merk – det vil bli gratis overnatting i Nordreisa for ungdomsarbeidere fra Nord-Troms kommunene.
Kurset inkluderer lunsj begge dager og dekning av Vivats kursavgift.
 
Påmeldingsfrist: påmelding innen 3.februar
NB: Bindende påmelding
 
For mer informasjon og for påmelding se vår hjemmeside www.ntss.no eller ta kontakt på epost medarbeider@ntss.no eller telefon 77 77 05 62 (Daniel Johnsen)

SAMARBEIDSPARTNERE